De laatste loodjes voor de oplevering van "Maison Molenbeecke" te Montfort

In opdracht van de familie Paulis heeft H&S Adviseurs het integraal projectmanagement uitgevoerd. Er is intensief met de initiatiefnemer samengewerkt aan de ontwikkeling van het woonzorgconcept, het  businessplan en de planontwikkeling tot en met de realisatie.

 

Op de plek van het voormalige voetbalveld in hartje Montfort verrijzen twintig zorgwoningen voor dementerende ouderen. Op 2 september nemen de eerste bewoners er hun intrek.

‘Maison Molenbeecke’ gaat het woonzorgcomplex aan de Hendrik van Gelrestraat heten.

Elke zorgwoning heeft een eigen badkamer. Verder komen er een gemeenschappelijke woonkamer en zorgcafé/keuken. Er is een flinke tuin bij het complex, die op termijn wordt ingericht als beleeftuin. „Daar kunnen bewoners bijvoorbeeld helpen in de moestuin of in stilte genieten van de vlindertuin”, zegt initiatiefneemster Netta Paulis, die het plan samen met haar echtgenoot opzette.

Het plan is 24-uurs zorg te leveren die zo dicht mogelijk bij de belevingswereld en gewoontes van de bewoners staat, zegt verpleegkundige Sandra Kies, die als zorgmanager aan de slag gaat. „We willen de bewoners zo goed mogelijk leren kennen. In feite functioneren we straks als één groot gezin.” Door van zorgmomenten waar het kan belevingsmomenten te maken en goed te luisteren naar de behoeftes, kan voldoende tijd een aandacht aan de bewoners worden gegeven en onrust worden weggenomen, zegt Kies.

Juist door de kleinschalige opzet is daarvoor alle tijd, zegt Stephanie Paulis, operationeel manager. „We willen een thuis creëren waar je als bewoner je eigen ritme mag hebben. En we maken zoveel mogelijk gebruik van alle voorzieningen hier in het dorp.” Bij de opening gaan er vijf tot zeven mensen wonen; later dit jaar kan dat uitgroeien tot maximaal twintig.

Maison Molenbeecke werkt samen met zorgorganisatie Proteion, die erop toeziet dat alles gebeurt volgens wettelijke kaders en regelgeving. Ook onderhoudt Proteion de contacten met het Zorgkantoor dat de verpleeghuisindicaties afgeeft. De huisarts is medisch verantwoordelijk voor de bewoners, een specialist ouderengeneeskunde van Proteion is indien nodig beschikbaar.

Maison Molenbeecke is inmiddels gestart met thuiszorg. Op termijn komt er ook dagopvang voor vijf personen.

Bron LD:  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190711_00114255/zorgwoningen-voor-mensen-met-dementie-in-hartje-montfort

 

 

-
 

H&S Adviseurs | Partner in ruimtelijke ontwikkelingstrajecten