Start bouw Zorghuis Onze Lieve Vrouw Voerendaal

Op dinsdag 15 januari 2019 hebben Hubert Mackus, gedeputeerde Provincie Limburg, Peter Thomas, wethouder gemeente Voerendaal, Kelly Regterschot, algemeen directeur IBA Parkstad en Marijcke Beckers, secretaris kerkbestuur Voerendaal, samen met de initiatiefnemers Delphinium Zorg en H&S Adviseurs het bouwbord onthuld. Met de onthulling van het bouwbord is de bouw van Zorghuis Onze Lieve Vrouw officieel van start gegaan.

Door een omvangrijke verbouwing wordt de voormalige kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kunrade herontwikkeld  tot een kleinschalige woonzorgvoorziening. De parochie Voerendaal was al langere tijd op zoek naar een nieuwe sociaal-maatschappelijke herbestemming van de kerk van Kunrade.

Het project is om diverse redenen uniek te noemen.  Het karakteristieke kerkgebouw blijft aan de buitenzijde grotendeels behouden. In de kerk worden onder andere 20 éénpersoonszorgkamers gerealiseerd. De bewoners beschikken over een eigen zit-slaapkamer met badkamer. De woonkamer, eetkamer en keuken zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Het zorghuis gaat niet alleen ruimte bieden aan ouderen met een zorgvraag. Er worden ook vier appartementen aangebouwd voor echtparen waarvan één van beide echtelieden zorgbehoevend is. Ten slotte gaat het Zorghuis ook een wijkfunctie vervullen, een huiskamer voor de wijk. Mensen uit de buurt kunnen terecht om deel te nemen aan activiteiten, voor maaltijden, mantelzorg en gewoon een kop koffie of een gesprek. Ook wordt een devotiekapel gerealiseerd waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Zorghuis Onze Lieve Vrouw is bedoeld voor mensen die intensieve 24-uurszorg nodig hebben, voornamelijk mensen met dementie of andere geheugenproblematiek. De woonzorgvoorziening biedt kleinschalig, veilig en huiselijk wonen met de garantie dat de benodigde zorg beschikbaar is.

De herontwikkeling van Zorghuis Onze Lieve Vrouw wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Provincie Limburg, gemeente Voerendaal, IBA Parkstad en parochie Voerendaal en met toestemming van het Bisdom Roermond. Voor alle betrokken partijen is het project een sprekend voorbeeld van het herbestemmen van cultuur-historisch erfgoed.

Verwachte oplevering is juli 2019.

 

 

-
 

H&S Adviseurs | Partner in ruimtelijke ontwikkelingstrajecten